Услуги
Ценовници
Како работи
Доbrедојдовте во Wilio! Го гледате Wilio како нерегистриран клиент
Префрлете се на професионален.
Навигација
Услуги
Ценовник
За апликацијата
Преземете ја апликацијата
Како работи
Како можеме да го подоbrиме
Контактирајте не
За Wilio
Најави се
Доbrедојдовте во Wilio! Го гледате Wilio како нерегистриран клиент
Префрлете се на професионален.
Навигација
Услуги
Ценовник
За апликацијата
Преземете ја апликацијата
Како работи
Како можеме да го подоbrиме
Контактирајте не
За Wilio
Најави се
Ослободени од данок на доход

Најдете паметни професионалци

Урбанистичко Планирање и Користење на Земјиштето
Доставувањето проект е бесплатно
Среќен клиентОдлична комуникација, се помина според планот, проектот помина како што треба. Добра работа, многу добра личност, затоа препорачувам :)
profile image
Peter Š.Клиент
Зошто Вилио?
33.505 регистрирани професионалци
92.051 решени проекти
4.8 од 5 Просечна евалуација на нашите експерти
226 512 Инсталации за апликации

Дали ви треба услуга од областа на урбанизмот и просторното планирање? Wilio ќе ви помогне да најдете квалитетни експерти во дизајнерската работа и стручни совети во областа на просторен развој, изработка на архитектонски студии, интелигентни решенија „паметни градови“. Цената на услугите за просторно планирање и функционално користење на земјиштето обично зависи од обемот на услугите. Видете повеќе информации за услугите: совети и обуки за промени во законодавството и дигитализација на податоците од картите обезбедени од еден од нашите 15.702 специјалисти во дадената категорија

Исто така види:Цени
Корисни информацииШто треба да знаете
Урбанизам и територијално планирање Што е територијално планирање? Територијалното планирање е професија која се занимава со здравјето и квалитетот на животот во урбаните зони - градови и нивните предградија, мали градови и рурални области. Урбанистите соработуваат со транспортниот систем, економијата, животната средина, урбаниот дизајн, објекти, култура и градска политика за одржување или враќање на квалитетот на животот во градовите. Планирањето е идно ориентирана, со професија која создава краткорочни и долгорочни визии во однос на влијанијата на пазарот и културните влијанија. Урбанистите изгледаат пет, дваесет и дури педесет години пред да ги предвидат идните последици од тековните трендови и активности и да обезбедат дека сегашните активности ќе го подобрат квалитетот на животот во градот. Што прават урбанистите? Бидејќи оваа професија е прилично разновидна, урбанистите се задолжени за широк спектар на нешта. Најважната улога на урбанистите е да соработува со јавноста за да ги идентификува целите и потоа да им помогне на собирањето на засегнатите страни (организации на заедницата, програмери и избрани функционери) за да ги постигнат. Посебна улога на урбанистите се однесува на проблемите на просторна (или географска) димензија. Речиси целата работа се однесува на местото. Планерите формираат физички аранжман на градови со зонирање специфични области за различни видови и развој на развој (станбени, комерцијални, индустриски, високи, низок пораст) и во соработка со инженери и архитекти планираат да ја стават главната јавна опрема како што се транспортни и инженерски мрежи. Урбанистите исто така работат на одржување и подобрување на просторниот и визуелниот карактер на градовите. Урбанистите предвидуваат како градот ќе изгледа во иднина и како ќе се развива. Територијалното планирање е за можностите. Урбанистите претпоставуваат како индивидуалните згради ќе бидат сами по себе естетски, бидејќи ќе бидат поврзани со инфраструктурата на улиците, канализацијата, водоводните цевки и електрична енергија, бидејќи тие се вклопуваат во локалната економија и како да бараат услуги обезбедени од зградите кои ќе бидат изградени . Урбанистите исто така работат заедно со структурите на моќта на општеството за да обезбедат дека градот ќе развие начини кои создаваат просперитет, одржливост и социјална еднаквост. Кои се потенцијалните корисници на згради и простории меѓу зградите? Дали целата компанија има корист од развојот? Како се наоѓаат корисниците и од оваа област? Како присуството на зградите е природна средина на областа? Како ќе влијае на развојот како целина жители на областа во однос на можностите за работа, можностите за купување, бучава, соседство карактер и трошоци за живеење? Бидејќи професионалните урбанисти немаат законско овластување за да ги направат своите планови, нивната важна улога исто така комуницира. Сите Urbanista ќе предложи само ако ги убеди другите дека тоа е вистинската работа. Урбанистите мора да комуницираат на јазик разбирлив за разни видови на луѓе кои имаат различни вредности и искуства. Тие исто така им помагаат на различни групи кога комуницираат едни со други. Со цел да се развие визија за општеството за иднината и спроведувањето на чекорите за да се стави во живот, територијалното планирање на 21 век бара соработка. Како изгледа урбанскиот ден? Дневните активности на Урбанците ќе ги претстават од нивните канцеларии во теренот и за различни состаноци. Тие гледаат мапи и цртежи во канцеларијата, тие прават различни пресметки, пишуваат меморандум и извештаи и одговараат на прашањата на граѓаните, програмерите и јавните службеници. Територијалните планери, исто така, трошат време на теренот, прават истражувања, разговараат со граѓаните и гледаат различни ситуации. Урбаништи, исто така, се сретнува и претстави комесар за планирање (граѓани именувани во Планираниот одбор). За време на големите проекти за планирање, како што е сеопфатен план, урбанистите ги координираат јавните состаноци. Каде што урбанистите работат? Како што може да се очекува од условите на "Урбаниста" и "територијален планер", повеќето урбанисти работат за селата, што само зафаќа многу терен. Урбанистите работат во градот, во големи и мали предградија во областите на митрополитот, па дури и во средните и помалите градови кои служат како центар на активност за поголема рурална област. Урбанистите исто така работат во регионален менаџмент, во регионалните агенции за планирање и државната администрација. Значителен број на урбани, исто така, работат во приватниот сектор. Клиентите за консултант за планирање вклучуваат, особено градовите и регионите кои имаат потреба од професионална помош со специјални проекти за планирање или проблеми или програмери кои имаат потреба од помош со своите проекти. Подолу ќе најдете неколку други примери каде што урбанистот може да се најде: • Архитектонските компании ангажираат урбани за да им помогнат да предложат функционална област. • Банките ангажираат територијални планери за да им помогнат да одлучуваат за инвестирање во општините. • Агенциите за економски развој ангажираат урбанисти за да им помогнат подобро да ги разберат врските меѓу јавната политика и вработувањето и да комуницираат подобро со работодавачите за конкурентни предности на одредени локации. • Непрофитните организации вработуваат територијални планери за управување со програми за домување, хипотекарни заеми или програми за економски развој. • Програмерите ангажираат урбанисти за да им помогнат да преговараат за условите за развој на развојот на инвеститорот и во исто време да ги решат интересите на соседството и урбаните канцеларии. • Управата за училиштата ќе ангажира територијални планери за да им помогне да ги распределат распределбата на ресурсите или иницијативи за обезбедување нови услуги. • Транспортни агенции (како што се државни одделенија за автопат и локални сообраќајни агенции) треба урбани кои ќе им помогнат да ги интегрираат предложените транспортни подобрувања (без разлика дали автопат, патишта или велосипедски патеки) со нов станбен и комерцијален развој. Какво влијание има урбанистите на компанијата? Благодарение на работата што ги прави урбанистите, работи на градот неспокојот. Домувањето е попристапно и подобро. Комерцијалните области имаат поголема виталност. Работните места се повеќе и подобро платени. Луѓето губат помалку време во сообраќајниот метеж. Даноците се под. Паркови се позелени и пространи. Жителите и посетителите уживаат подобар живот. Урбанистите секогаш работат со други експерти, со жители, бизниси и локални претставници за планирање и спроведување на процедури и програми од кои се очекува да доведат до горенаведените позитивни влијанија. Интересот на населението понекогаш може да биде спротивно на желбите на компаниите и програмерите. Урбанистите имаат етичка одговорност за користење на нивната експертиза, комуникациски вештини и влијание врз јавниот интерес, со специфична одговорност за планирање на потребите на обесправените групи и лицата.