Услуги
Ценовници
Како работи
Доbrедојдовте во Wilio! Го гледате Wilio како нерегистриран клиент
Префрлете се на професионален.
Навигација
Услуги
Ценовник
За апликацијата
Преземете ја апликацијата
Како работи
Како можеме да го подоbrиме
Контактирајте не
За Wilio
Најави се
Доbrедојдовте во Wilio! Го гледате Wilio како нерегистриран клиент
Префрлете се на професионален.
Навигација
Услуги
Ценовник
За апликацијата
Преземете ја апликацијата
Како работи
Како можеме да го подоbrиме
Контактирајте не
За Wilio
Најави се
Ослободени од данок на доход

Најдете паметни професионалци

ТИГ Заварување
Доставувањето проект е бесплатно
Среќен клиентОдлична комуникација, се помина според планот, проектот помина како што треба. Добра работа, многу добра личност, затоа препорачувам :)
profile image
Peter Š.Клиент
Зошто Вилио?
33.619 регистрирани професионалци
93.463 решени проекти
4.8 од 5 Просечна евалуација на нашите експерти
226 512 Инсталации за апликации

Дали ви треба услуга за заварување ТИГ? Wilio ќе ви помогне да најдете квалитетни експерти за компактни и тенки завари, целосно повторно заварување, заварување на нерѓосувачки челик, алуминиум-никел легури, како и тенки листови од алуминиум и нерѓосувачки челик. Цената на заварувањето со две раце со помош на волфрамска електрода обично зависи од опсегот на услуги. Видете повеќе информации за услугите: дополнителна обработка на површината, совет обезбеден од еден од нашите 21.163 заварувачи во дадената категорија

Исто така види:Цени
Корисни информацииШто треба да знаете
TIG заварување. Заварување со користење на волфрам инертен гас (TIG), исто така познат како заварување на гас волфрам лак (GTAW), е лак заварување, при што заварувањето се произведува со не-топење на волфрам електрода. Заварување од волфрам инертниот гас (TIG) беше успешна во 40-тите години на 20 век поради комбинацијата на магнезиум и алуминиум. Со користење на инертен гас, наместо када на остатоци, процесот беше многу атрактивна замена за гас и рачно заварување на мануелот. TIG игра важна улога во примањето на алуминиум за висококвалитетни апликации за заварување и изградба. Карактеристики на процесот Во процесот на заварување на TIG, ARC се формира помеѓу загреаната електрода на волфрам и работното парче во инертна атмосфера на аргон или хелиум. Мал интензивен лак кој обезбедува загреана електрода е идеална за висококвалитетно и точно заварување. Бидејќи електродата не се консумира за време на заварување, Tig Wallder не може да го сочинува снабдувањето со топлина од ARC кога металот е зачуван од електродата за топење. Ако е потребен дополнителен метал, мора да се додаде одделно во заварената бања. Енергетски извор TIG заварување мора да се ракува со опаѓачки извор на постојана струја - еднонасочен или наизменичен поток. Константен извор на енергија извор е од суштинско значење за да се избегнат прекумерни високи струи кога електродата е скратена на површината на работното парче. Ова може да стане или намерно за време на започнување или ненамерно за време на заварувањето. Ако рамен карактеристичен извор на енергија се користи како кога MIG заварување, секој контакт со површината на работното парче ќе го оштети врвот на електродата или електродата ќе се комбинира со површината на работното парче. Бидејќи топлината на лакот се дистрибуира околу една третина од катодата (негативна) и две третини од анодата (позитивна), DC електродата е секогаш со негативен поларитет за да се избегне прегревање и топење. Алтернативно, поврзувањето на изворот на енергија со позитивен поларитет на единицата на електродата има предност кога катодата е на работното парче, површината се прочистува од оксидација. Поради оваа причина, AC се користи во материјалите за заварување со тешка површина оксид филм како алуминиум. Започнување на ARC. Лакот за заварување може да се стартува со гребење на површината и создавање на краток спој. Само кога ќе се појави краток спој, главната струја на заварување ќе тече. Сепак, постои ризик дека електродата може да се почитува на површината и да предизвика вклучување на волфрам во заварување. Овој ризик може да се минимизира со техниката на "лифт лак" во кој краток спој е создаден со многу ниско ниво на струја. Најчестиот начин на активирање на TIG ARC е употребата на HF (висока фреквенција). Високофреквентното зрачење се состои од висок напон искри од неколку илјади волти кои трае неколку микросекунди. Високите фреквентни искри предизвикуваат распаѓање или јонизација на јазот помеѓу електродата и работното парче. Само облак од електрони / јони може да тече од изворот на енергија. Забелешка: Бидејќи високофреквентното зрачење генерира абнормални високи електромагнетни емисии (ем), заварувачи треба да сфатат дека неговата употреба може да предизвика пречки, особено во електронските уреди. Бидејќи емисиите EM може да се пренесат со воздух, на пример со радио бранови или пренесени електрични кабли, треба да се внимава за да се спречи мешање со контролните системи и уредите во близина на заварување. HF е исто така важен во стабилизирањето на AC ARC; Во алтернатива, поларитетот на електродата се менува со фреквенција од околу 50 пати во секунда, предизвикувајќи ARC да оди на секоја промена на поларитетот. За да се обезбеди повторно палење на ARC за секој полнење на поларитетот, тие создаваат високи фреквентни искри кои дојдоа со почетокот на секој половина циклус. Електроди Електродите за еднонасочна заварување обично се направени од чист волфрам со 1 до 4% од Торија за подобрување на палењето на ARC. Алтернативни адитиви се лантаниум оксид и цериум оксид кој се тврди дека обезбедува одлична моќ (лак и пониска потрошувачка на електрода). Важно е да го изберете точниот дијаметар на електродата и аголот на врвот за нивото на заварување. Како по правило дека сегашната е помала, помала е дијаметар на електродата и аголот на врвот. Бидејќи електродите ќе бидат ранирани на многу повисока температура кога наизменичната струја ќе се користи за намалување на ерозијата на електродата се користи од волфрам со додавање на циркон. Треба да се напомене дека поради голема количина на топлина генерирана на електродата е тешко да се одржи нагласениот врв и крајот на електродата го презема сферичниот или "топката" профил. Заштитен гас Заштитниот гас е избран според заварен материјал. Следните инструкции можат да помогнат: • Аргон - најчестиот заштитен гас што може да се користи за заварување разни материјали, вклучувајќи челици, нерѓосувачки челик, алуминиум и титаниум. Argon + 2 до 5% H 2 - со додавање на водород во Argon, гасот е малку намален, што помага во производство на почисти заварувања без површинска оксидација. Бидејќи лакот е потопло и потесни овозможува повисоки брзини на заварување. Недостатоците вклучуваат ризик од пукање водород во јаглероден челик и порозност на заварениот метал во алуминиумските легури. • Хелиум и мешавини на хелиум / аргон - со додавање на хелиум во аргонот за зголемување на температурата на лакот, која поддржува поголема брзина на заварување и подлабока пенетрација на заварување. Недостатоци на користење на хелиум или мешавина на хелиум и аргон се високи трошоци за гас и тешкотии со палење на ARC. Апликации TIG заварување се користи во сите индустрии, но е особено погодно за висококвалитетно заварување. Во рачно заварување, релативно мал лак е идеален за тенок филм или контролирана пенетрација (во коренот на цевките за заварување). Бидејќи брзината на апликацијата може да биде доста ниска (со користење на посебна лента за полнење), може да биде поволна за користење на MMA или MIG за посилен материјал и за пополнување на транзиции во дебели ѕидни заварени заварени заварени. TIG заварување, исто така, често се користи во механизирани системи или со автоген начин или со користење на жица за полнење. Сепак, постојат неколку "исклучување на полица" системи за орбитални заварувачки цевки кои се користат во производството на хемиска опрема или котли. Сепак, системите не бараат никакви способности за ракување, сепак, мора да бидат добро обучени. Бидејќи заварувачот има помалку контрола врз однесувањето на лакот и заварувањето, посебно внимание треба да се посвети на подготовката на рабовите, поврзувањето и контролата на параметрите за заварување.