Услуги
Ценовници
Како работи
Доbrедојдовте во Wilio! Го гледате Wilio како нерегистриран клиент
Префрлете се на професионален.
Навигација
Услуги
Ценовник
За апликацијата
Преземете ја апликацијата
Како работи
Како можеме да го подоbrиме
Контактирајте не
За Wilio
Најави се
Доbrедојдовте во Wilio! Го гледате Wilio како нерегистриран клиент
Префрлете се на професионален.
Навигација
Услуги
Ценовник
За апликацијата
Преземете ја апликацијата
Како работи
Како можеме да го подоbrиме
Контактирајте не
За Wilio
Најави се
Ослободени од данок на доход

Најдете паметни професионалци

Соларни Панели, Фотоволтаични Панели
Доставувањето проект е бесплатно
Среќен клиентОдлична комуникација, се помина според планот, проектот помина како што треба. Добра работа, многу добра личност, затоа препорачувам :)
profile image
Peter Š.Клиент
Зошто Вилио?
33.619 регистрирани професионалци
93.463 решени проекти
4.8 од 5 Просечна евалуација на нашите експерти
226 512 Инсталации за апликации

Дали ви треба услуга од областа на соларни, фотоволтаични панели? Wilio ќе ви помогне да најдете квалитетни експерти за производство и монтажа на фотоволтаични и соларни панели. Цената на панелите за соларна енергија обично зависи од опсегот на услуги. Видете повеќе информации за услугите: носечка структура и постгарантна услуга обезбедена од еден од нашите 21.663 експерти во категоријата

Исто така види:Цени
Корисни информацииШто треба да знаете
Соларни, фотоволтаични панели Која е разликата помеѓу соларни панели и фотоволтаични статии? Дали сте збунети од разликата помеѓу соларните панели и фотоволтаичните статии? И покрај фактот дека тие често се заменливи, соларни панели и фотоволтаични клетки се два многу различни делови од вашиот сончев систем. За да ја дознаете разликата помеѓу нив и како да ги користите изразите што треба да се користат, прочитајте. Улогата на фотоволтаични статии Прво, ќе ја испитаме улогата на фотоволтаични клетки во сончевиот систем. Соларните ќелии се произведуваат со електрична енергија преку фотоволтаичен ефект кога Сончевата светлина генерира електрична енергија во одредени материјали со ослободување на нивните надворешни електрони. Без премногу технички, фотоволтаичните клетки може да се направат од монокристални или поликристални материјали и се состојат од неколку слоеви од кои два полупроводници се најважни во средината. На врвот полупроводнички е негативен слој, бидејќи материјалните атоми содржат дополнителни електрони кои носат негативен полнеж. Напротив, долниот полупроводник е позитивен слој, бидејќи електроните недостасуваат во материјалните атоми. Кога сончевата светлина стои на врвот полупроводнички, слободни електрони се возбудени, ослободуваат, а потоа привлекуваат до позитивен слој под нив. Помеѓу овие два слоја, се формира бариера, бидејќи диригентите во двата слоеви ги принудуваат електроните да помине покрај клетката и да создадат електрична струја. Проводниците потоа отпечатоци од статијата во електрично оптоварување што ја доловува енергијата што ја создава фотоволтаичниот напис. Електроните на крајот влегуваат во ќелијата и процесот се повторува. Улогата на соларни панели Бидејќи фотоволтаичните клетки генерираат само ограничен износ на енергија е да се создаде соларен панел приложен многу статии. Неколку соларни ќелии соработуваат и генерираат повисоки струи и затоа повеќе енергија. Покрај тоа, со спојување на повеќе клетки заедно, панелот служи како заштитен ракав за постоење на статии. Ова значи дека соларните ќелии се помалку склони кон оштетување на надворешните фактори, вклучувајќи ги времето на лошо време, како што е град *. Еднонасочната електрична енергија генерирана од соларни панели потоа е насочена кон централен инвертер (или микро инвертер, во зависност од поставувањето на вашиот систем), каде што се претвора во наизменична струја што може да се користи вашата куќа и апарати. Бројот на клетки на вашиот панел ќе зависи од одредена ознака и големина што ќе ја одберете, иако нормално е 60 и 72 клетки на еден панел. Друг концепт со кого може да се сретнете е фотоволтаично поле кое едноставно го означува системот кој се состои од повеќе PV панели. Фотоволтаичен систем како целина Како што можете да видите, фотоволтаичните клетки и панели се составен и тесно поврзан дел од сончевиот систем. Фотоволтаичните статии се главната состојка која формира соларен панел, додека соларните панели се важна компонента која формира соларен систем. Додека единствената фотоволтаична статија е во состојба да ја конвертира сончевата светлина на електрична енергија, од суштинско значење е панелот да се комбинира и да го насочи енергетскиот излез на многу статии на вашиот инвертер и домаќинството. * Ова е еден од многу причини зошто исто така е важно да се инвестира во висококвалитетен соларен панел. Ако се користи лоша квалитетна пластика или процесот на производство се изведува на машини за низок квалитет или рачно, може да се појави процес на деламинирање. Ова значи дека поврзувањето помеѓу пластиката и стаклото е одвоена, овозможувајќи ја влагата и пенетрацијата на воздухот во панелот, предизвикувајќи корозија и неизбежно е комплетниот неуспех на системот. Како работат соларните панели? Кога зборуваме за соларни панели, важно е да се прави разлика помеѓу два главни типа: • Фотоволтаични панели кои произведуваат електрична енергија • Соларни панели кои се користат за греење Соларни фотоволтаични панели Фотоволтаичните системи (PV) најчесто се користат соларни панел системи. Фотоволтаичните системи ја претвораат сончевата светлина директно на електрична енергија. Соларни ќелии се направени од полупроводници, на пример од силикон кои апсорбираат сончева светлина и го претвораат во електрична енергија. Соларните ќелии се поврзани електрично и завиткани во рамка која најчесто се нарекува соларен панел. Кога заедно поврзувате повеќе соларни панели, тие создаваат соларно поле. И кога ќе додадете кабли, конзола, инвертер, итн, целиот систем создава соларен панел. Електричните проводници се поврзани со позитивни и негативни терминали, со што се создава електрично коло. Оттаму, електроните можат да бидат заробени во форма на електрична струја (електрична енергија). Овој поток, заедно со напонот на една статија (што е резултат на вграденото електрично поле или полиња) дефинира моќ (или моќ) што може да произведе соларни ќелии, како соларни панели конвертираат сончева светлина на електрична енергија. Посебни PV системи поврзани со мрежата Мрежа поврзани системи користат локална дистрибутивна мрежа за да се осигура дека никогаш нема да бидете електрична енергија. Ако вашиот дом соларен панел се произведува на ден повеќе електрична енергија, бидејќи вашето домаќинство бара, можно е да се извезува оваа вишок енергија назад кон националната мрежа. Од друга страна, ако ви треба повеќе електрична енергија, бидејќи тие ги направија вашите соларни панели, тоа може да го снабдува. Одделни PV системи не се поврзани со мрежата, туку полнење на сончевиот систем. Овие батерии наметнуваат електрична енергија генерирана од вашите панели. Акумулираната електрична енергија од овие батерии ќе се користи за ракување со вашите апарати. Посебни системи се користат во области кои не можат да бидат поврзани со мрежата и обично се поскапи од системите поврзани со мрежата, бидејќи сончевите батерии се уште се прилично скапи. Системи за складирање на соларни батерии Соларните батерии наметнуваат електрична енергија произведена од сончевата енергија и ви овозможуваат да го користите дури и вечер кога вашите соларни панели не произведуваат. Можете да користите соларни батерии, без оглед на тоа дали сте поврзани со мрежа или не. Трошоците за складирање на соларни батерии не се ниски, од 1 360 до 6.800 евра, во зависност од големината и капацитетот. Сепак, технолошкиот напредок, сепак, доведува до нови решенија година и веројатно ќе доведе до намалување на цените на соларната батерија. Соларни термални колектори Соларните топлински панели користат сончева светлина за да се загрее водата што се чува во цилиндар што потоа може да се користи за загревање на куќата. Соларните термални панели се монтирани на покривот, како и соларните PV панели, но изгледаат малку поинаку, бидејќи имаат повеќе цевки кои ја загреваат водата наместо статии. Поврзаната технологија се термодинамички панели кои извлекуваат топлина од амбиентниот воздух. Соларните термални термални и термодинамички панели може да се користат за загревање на просториите, што најчесто се обезбедуваат потребите на топла вода за домаќинствата. Дали соларните панели се ефективни? Соларни панели се многу ефикасни. Иако ефикасноста на соларните панели е повисока под сончеви денови, не им е потребна директна сончева светлина на нивната работа. Соларни панели, исто така, можат да произведат значителен износ на електрична енергија во облачни денови и за време на зимската сезона. Всушност, соларните панели се посоодветни во постудени области. Соларни панели можат да се прегреат во жешки земји, и тоа ја намалува нивната ефикасност. Затоа, времето во нашите ширини е идеално за соларни панели. Соларни панели исто така се ефикасни во земјите каде што многу снег Феноменот познат како "Albedo Effect" предизвикува соларни панели да бидат многу ефикасни во снежната клима. Белата снегулка ја рефлектира сончевата светлина и затоа може да се произведе поголема електрична енергија. Со цел системот да работи, неопходно е прво да се отстрани снегот од соларните панели. Ако вашите панели се покриени, нивната ефикасност ќе се намали. Типичен комерцијален соларен модул има ефикасност од 15-20%. Една од важните задачи на индустријата за FV е да се подобри ефективноста на соларните модули, истовремено намалувајќи ги трошоците за статијата. Секако, постојат многу фактори кои можат да влијаат на ефикасноста на соларни панели, од видот на соларни панели по риболов и сезона. 4 фактори кои влијаат на ефикасноста на соларни панели Сигурно сакате да ја максимизирате ефикасноста на соларните панели за да го направите најдоброто од нивната инвестиција во нив и да ги намалите трошоците за енергетски сметки. Клучните фактори кои треба да се земат предвид се поставеност, наклон, насока, соодветноста на покривот, големина на соларни панели и административно одржување. Локација, агол и насока Дали системот PV е поставен и склон, така што соларните ќелии можат да го фатат максималниот износ на сончева светлина? Идеално е да се осигура дека вашите соларни панели се изложени на сончева светлина од 9:00 до 15:00 часот. Проценка на соодветноста на вашиот покрив за поставување на соларни панели е основен чекор во одредувањето на ефикасноста на системот. Ориентацијата и аголот на вашиот покрив имаат многу заедничко со колку се земаат вашите панели. Оптималната насока за соларни панели е кон југ, што би значело дека панелите се изложени на сончева светлина што е можно подолго. Ако вашиот покрив нема оптимална ориентација и агол, можете да ги инсталирате конзолите за малку прилагодување на аголот. Сепак, ова нека го процени инсталерот на MCS сертифициран. Ако локацијата на куќата е неоиопимално (на пример, има делумни засенчени дрвја или специјален агол на покривот), сопственикот на куќата може да ја максимизира електричната енергија од своето поле користејќи микроинвертори или еднонасочни оптимизатори наместо конвенционални инвертори кои се поповолни за големите соларни фарми . Повеќето корисници на соларна инсталација нудат една или двете од овие опции, бидејќи ги избегнува загубите во делумно засенчување. Можете исто така да го користите Google SketchUp и да дознаете колку се големи дрвјата во вашата куќа. Кровен фитнес Кога размислувате за соларни панели за вашиот покрив, важно е да се земат предвид дали покривот е доволно силен за да ја обедини обемот на сончевиот систем. На пример, 4 kW електроенергетски систем обично има 16 250 W моќни панели, што претставува вкупна тежина од околу 280 кг. Денес, повеќето материјали се погодни за одржување на соларни панели - само шкрилци и дрвени покриви можат да бидат премногу кревки. Покрај тоа, размислете дали вашиот покрив е доволно голем за да биде соларни панели. Ќе ви требаат најмалку 30 см простор околу вашите соларни панели, така што треба да ги земете предвид кога пресметувате колку покривен простор имате. На пример, 4KW со 16 панели бара покривен простор од најмалку 29 m². Барања за покривање со системи за соларни панели Големина на големина на соларни панели Соларни ќелии имаат различни видови на различни форми и големини. Колку е поголем системот соларен панел, толку е произведе поголема електрична енергија. По пресметувањето на потребите за енергија, ќе добиете подобра идеја за тоа што ви е потребен голем панел. Познато е дека монокристалните панели се најефикасните видови на соларни панели на пазарот, што значи дека за производство на таков број на електрична енергија, како што ќе бара поликристален систем, ќе ви требаат помалку панели (а со тоа и помалку кровен простор) . Одржување Важно е да се спроведе правилно одржување на соларни панели за да го максимизира животот на вашиот систем. За среќа, соларните панели не бараат големо одржување во текот на целиот живот (25-30 години). Оставете ги панелите редовно да го проверуваат инсталерот или другите даватели на услуги. Ако го направите тоа сами, можете да ја изгубите гаранцијата ако ги оштетите панелите. Сепак, она што можете да го направите е да бидете сигурни дека вашите панели секогаш се чисти. Ова вклучува отстранување на лисјата и гранките од системот на соларни панели и испирање на градината црево - избегне нивно непосредно допирање. Колку соларни панели ви се потребни? Системот за соларни панели од 4 kW ќе бара околу 16 соларни панели со 250 W, додека 5 KW системот содржи 20 соларни панели. Колку соларни панели ви требаат за снабдување на домаќинството зависи од неколку работи: • Вашата моментална потрошувачка на електрична енергија • Вашите енергетски цели (колку потрошувачка се планира да ги покрие) • Капацитет на вашиот покрив, • Број на часови на сонце во вашата област. Бидејќи овие фактори се различни од куќата до куќата, важно е да се оцени секое домаќинство поединечно.