Услуги
Ценовници
Како работи
Доbrедојдовте во Wilio! Го гледате Wilio како нерегистриран клиент
Префрлете се на професионален.
Навигација
Услуги
Ценовник
За апликацијата
Преземете ја апликацијата
Како работи
Како можеме да го подоbrиме
Контактирајте не
За Wilio
Најави се
Доbrедојдовте во Wilio! Го гледате Wilio како нерегистриран клиент
Префрлете се на професионален.
Навигација
Услуги
Ценовник
За апликацијата
Преземете ја апликацијата
Како работи
Како можеме да го подоbrиме
Контактирајте не
За Wilio
Најави се
Ослободени од данок на доход

Најдете паметни професионалци

Облога во Прав
Доставувањето проект е бесплатно
Среќен клиентОдлична комуникација, се помина според планот, проектот помина како што треба. Добра работа, многу добра личност, затоа препорачувам :)
profile image
Peter Š.Клиент
Зошто Вилио?
33.623 регистрирани професионалци
93.594 решени проекти
4.8 од 5 Просечна евалуација на нашите експерти
226 512 Инсталации за апликации

Дали ви треба услуга во областа на прашкаста боја? Wilio ќе ви помогне да најдете квалитетни експерти за одмастување и отстранување на нечистотии, предтретман на метали со фосфати и хромати. Цената на површинската обработка на металите со прашкасти бои за печење обично зависи од обемот на услугите. Погледнете повеќе информации за услугите: транспортни трошоци, употреба на специјални технологии за прашкање обезбедени од еден од нашите 21.916 сликари во дадената категорија.

Исто така види:Цени
Корисни информацииШто треба да знаете

Облога во прав
Облогата во прав е процес на завршна обработка во кој на површината се нанесува сув, лабав термопластичен или термореактивен материјал во прав, кој се топи и стврднува во униформа обвивка. Овој процес на завршна обработка е погоден за различни материјали, вклучувајќи метали, пластика, стакло и лесонит со средна густина (МДФ), и може да обезбеди и функционални и декоративни завршетоци во широк опсег на бои, завршетоци и текстури кои не се лесно постигнати со конвенционални методи. нанесување на течна боја.

Постојат два главни методи на премачкување во прав:
•    електростатско таложење со спреј (ESD)
•    примена на флуидизирано корито.

Било кој од овие процеси може да постигне изедначена и тврда површина која е генерално потрајна, поевтина и поеколошка од споредлива течна обвивка. Сепак, иако прашкастите премази покажуваат некои предности во однос на течните премази, особено кога се нанесуваат дебели или високо напрегнати површински слоеви, тие не се погодни за сите производствени апликации, како што се тенки слоеви или при нанесување на големи делови. Барањата и спецификациите што ги бара одредена апликација за премачкување во прав - како што се околината за нанесување, материјалите на подлогата, големината, цената, времето на обработка - помагаат да се одреди типот на процесот на обложување најсоодветен за употреба.

Иако секој процес на премачкување има свои предности и недостатоци, овој напис се фокусира на облогата во прав, наведувајќи ги основите на процесите на премачкување во прав и потребните компоненти и механика на системот за премачкување во прав. Оваа статија дополнително ги истражува придобивките и ограничувањата на процесот на премачкување во прав и дава некои од размислувањата што производителите треба да ги имаат на ум при изборот на давател на услуги за премачкување во прав.

Процес на обложување во прав
Облогата во прав е процес на површинска обработка во повеќе фази, погоден за метални и неметални подлоги. Овој метод вклучува фаза на подготовка, нанесување и стврднување и користи најмалку пиштол за прскање, кабина за прскање и печка за лекување. За да може процесот на доработка да се одвива непречено и со оптимален капацитет, производителите и давателите на услуги за завршна обработка треба да земат предвид неколку фактори, како што се површинскиот материјал што треба да се премачка и неговите својства, како и видот на употребениот материјал за обложување во прав.

Преглед на процеси и опрема
За разлика од процесот на течно премачкување, кој користи течна кашеста маса за обложување, облогата во прав е процес на сува завршна обработка што користи материјал за обложување во прав. За време на процесот на обложување во прав, прашокот се нанесува на претходно обработена површина на подлогата, се топи и потоа се суши и се стврднува во заштитна/декоративна обвивка. Овој процес има три фази: подготовка на површината, обложување и термичко стврднување. Секоја фаза користи збир на материјали и опрема што укажува на неговите особености (на пр. фазата на стврднување користи печка за стврднување) и, кога е правилно завршена, придонесува за производство на издржлива и униформа завршница.

Фаза на подготовка: Пред нанесување на кој било материјал за премачкување во прав, површината на подлогата мора да се исчисти и обработи така што делот нема прашина и нечистотија. Доколку површината не е доволно подготвена, какви било остатоци и наслаги може да влијаат на адхезијата на прашокот и на квалитетот на завршницата. Целосниот третман со производот зависи главно од обложениот материјал. Сепак, некои од чекорите кои вообичаено се користат во оваа фаза вклучуваат чистење, плакнење, офорт, минирање и сушење, а најчесто користената опрема вклучува станици за перење и сушење.

Маслото, маснотиите, растворувачите и остатоците може да се отстранат од површината со слаби алкални и неутрални детергенти во резервоари за потопување или во станици за перење. Станиците за перење се способни да прскаат делови со топла вода, пареа, детергент и други раствори за предтретман за чистење, хемиски подготовка и плакнење на површината пред бојадисување.

Делови кои имаат површински нечистотии - на пр. 'рѓа, бигор, постоечка боја или завршна обработка - генерално ќе треба да се користи просторија за млаз. Експлозивна комора е комора која користи течност под притисок - обично компримиран воздух - за да придвижи абразивен материјал како песок, чакал или шут против површина. Напојуваниот абразив ги отстранува површинските нечистотии и создава почиста, помазна текстура и површина на која се нанесува материјалот за обложување.

Некои апликации за премачкување во прав користат и сува печка. Слично на рерната што се користи во фазата на стврднување, сувата печка ја испарува преостанатата вода или растворите од измиените или исплакнетите делови и ги загрева деловите до оптималната температура за фазата на обложување.

Доколку дизајнот на компонентата тоа го бара одредени делови останаа необложени, производите за маскирање (на пр. точките за маскирање) се нанесуваат на подлогата пред фазата на нанесување. Овие горенаведени производи се достапни во различни стандардни и приспособливи облици и форми. Сепак, тие се генерално направени од хартија или пластична фолија обложена со лепило чувствително на притисок што им овозможува да се прилепуваат на подлогата и да ја заштитат обложената површина од контакт со прашокот за време на премачкувањето со прав.

Фаза на нанесување: Како што е споменато во следниот дел, може да се применат два вида материјали за премачкување во прав. Видот на материјалот што ќе се користи при нанесувањето на облогата делумно го одредува начинот на нанесување. Производителите и давателите на услуги за доработка користат два главни методи за премачкување во прав - електростатско премачкување во прав (ESD) и премачкување со течен прав.

Електростатско таложење (ESD): Материјал за обложување се нанесува на повеќето метални делови обложени со прав со електростатско прскање. Овој метод на апликација користи кабина за прскање, диспензер за прав, електростатички пиштол за прскање и, во зависност од видот на употребениот пиштол, погонска единица.

Кабината за прскање служи како работна површина за нанесување прашкаст материјал и може да делува и како филтер за воздух и систем за задржување и регенерација на прав. Течниот прав материјал се дистрибуира од единицата за дозирање до пиштолот за прскање, кој се користи за доставување на електричното полнење на прашокот и негово нанесување на подлогата. Постојат три типа на електростатско оружје во општа употреба - Корона, Трибо и Бел. Кога користите пиштол за прскање Corona за нанесување на премази во прав, додека прашокот минува низ предниот дел на пиштолот, електрода за полнење напојувана од единицата за напојување ги снабдува честичките од прав до полето. Во случајот со пиштолите Tribo, полнежот се генерира со тоа што прашокот минува низ различен материјал како што е цевката на пиштолот, а во случајот со пиштолите Bell, материјалот во прав се полни и со спроводливост и со испуштање корона како што се фрла од ѕвонче од пиштолот. Во секој случај, електрично наелектризираните честички потоа може да се залепат на електрично заземјената површина на компонентата и ќе останат прицврстени се додека задржуваат дел од својот полнеж. Секое прекумерно прскање може да се собере во системите за обновување и вадење и повторно да се користи во идните апликации за површинска обработка.

Прашкаста облога со флуидизиран кревет: За разлика од ESD, каде што материјалот за премачкување во прав електростатски се прска и се залепува на површината, во премазот со флуидизиран кревет во прав, претходно загреаните делови се потопуваат во материјалот во прав во флуидизираниот слој. Постои и алтернативна опција наречена електростатско премачкување во прав во флуидизирано корито, што создава облак од електрично наелектризирани честички во прав над флуидизираното корито низ кое поминува делот што треба да се премачка.

Фаза на стврднување: Особеностите и карактеристиките на фазата на стврднување на прашкаста облога главно се одредуваат со методот на нанесување на прашкаста облога, како и од типот на употребениот прашкаст материјал.

Стврднување на делови обложени со ESD: Деловите што се обложени во прав со користење на ESD мора да се стврднат во рерна за стврднување на прав. Додека распоредот на стврднување - температурата и времето кога премазот во прав мора да остане во рерната за лекување за да се постигне целосно стврднување - за делот обложен со прав најмногу зависи од неговата големина, форма и дебелина, обично печката за лекување работи од 162 до 232 степени. Целзиусови, што резултира со време на лекување кое се движи од десет минути до повеќе од еден час. Затоа, помалите делови обложени со прав бараат пократко време на стврднување и помали количини на загреан воздух за целосно да се стврднат, а на поголемите делови им треба повеќе. Кога делот обложен со ESD ќе ја достигне оптималната температура на стврднување во рерната, честичките од прав се топат и течат заедно за да формираат континуиран филм низ површината на делот.

Делови обложени со флуид: за деловите што се обложени во прав во течно лежиште, деловите се загреваат во печки слични на оние што се користат за лекување на делови обложени со ESD пред фазата на обложување. Кога претходно загреаниот дел е потопен во материјалот за обложување, честичките од прав се топат и течат заедно при контакт со загреаната површина на делот. Деловите кои се обложени со електростатско флуидно лежиште и премаз во прав може или да се загреат пред да се прегреат низ облакот за премачкување во прав - во тој случај произведената прашкаста обвивка ќе биде на оние произведени со конвенционалниот метод на флуиден кревет - или делот може да се загрее и стврднати во печка за лекување после премачкување, како што е случајот со облогите произведени со методот на ESD обложување.

Во секој случај, штом делот обложен со прав е доволно ладен за ракување, може да се состави, спакува и испрати доколку е потребно.

Кога првпат се нанесува на основата, има термосет прав материјал за обложување кратки полимерни молекули. Меѓутоа, за време на процесот на стврднување, прашокот се подложува на неповратна хемиска реакција на вкрстено поврзување што поврзува долги синџири на полимерни молекули. Оваа реакција ги менува физичките својства и хемијата на материјалот, овозможувајќи му да се стврдне до тенка, униформа, тврда површина доколку се следи правилниот распоред на стврднување.

Термопластичните премази во прав не бараат циклус на стврднување. Наместо тоа, термопластичниот материјал бара само време и температура потребни за да се стопи, тече и формира филмска обвивка. За разлика од термозацврстениот материјал, кој претрпува хемиска реакција за време на стврднувањето, термопластичните материјали не ги менуваат своите физички или хемиски својства кога се изложени на топлина. Затоа, тие можат повторно да се топат, реформираат и рециклираат за идни апликации за обложување.

При изборот помеѓу термосет и термопластичен материјал за обложување, мора да се има на ум неколку размислувања: начинот на нанесување и планираната примена на облогата.

Термореактивните прашоци обично се применуваат само со методот ESD. Ова ограничување постои затоа што потопувањето на претходно загреаните делови во термореактивниот прав може да предизвика вкрстено поврзување на вишокот прав поради акумулираната и преостанатата топлина во флуидизираниот слој. Бидејќи реакцијата на вкрстено поврзување предизвикува трајни промени на материјалот во прав, таквите настани ќе доведат до прекумерно трошење на материјалот за обложување. Процесот на стврднување им овозможува на термосетите да добијат поцврсти облоги од термопластиката, овозможувајќи им да издржат повисоки температури и да покажат поголема отпорност на гребење и оштетување. Сепак, поцврстата завршница може исто така да ја ограничи отпорноста на удар на термореактивните премази, а прекумерното стврднување може да предизвика премазот да стане кршлив, особено за подебели облоги.

Термопластичниот прав може да се нанесе со користење на методот ESD како и методот на нанесување со течен кревет и генерално може да создаде поцврсти, пофлексибилни и отпорни на удари премази од термореактивниот прав. Иако повторното истекување нуди одредена предност во однос на трошоците за материјалот, исто така ги прави термопластичните премази во прав помалку погодни за апликации со висока и интензивна топлина бидејќи материјалот за обложување може да омекне или стопи.

За основниот материјал
Премазите во прав првенствено се нанесуваат на метални подлоги како што се челик, нерѓосувачки челик и алуминиум. Сепак, тие можат да се применат и на неметални подлоги како што се стакло, дрво или лесонит со средна густина. Опсегот на материјали погодни за процесот на премачкување во прав е ограничен на материјали кои можат да ги издржат температурите потребни за топење и лечење на материјалот за премачкување во прав без да се топат, деформираат или изгорат.

Избраниот материјал, исто така, помага да се одреди употребениот метод на апликација. Бидејќи металите можат електрично да се заземјуваат, материјалот за обложување генерално се нанесува на метални подлоги со методот на електростатско прскање, но исто така е можно да се нанесат и со методот на течно лежиште. Од друга страна, бидејќи неметалите не можат да бидат доволно заземјени, тие бараат премази во прав да се нанесуваат со метод на премачкување со течен слој во прав.

Површинска обработка и својства на облогата во прав
Премазите во прав може да се нанесуваат во широк спектар на бои, површински третмани, текстури и дебелини кои не се постигнуваат лесно со конвенционалните методи на нанесување на течни премази. Материјалите за обложување во прав, кои можат да се произведуваат во суштина во која било боја, може да се формулираат и за заштитни и за украсни цели. Резултирачката површинска обработка постигната со материјалот во прав се движи од мат до сјајна и од проѕирна до треперлива или метална. Различни текстури се достапни и за украсни цели или за прикривање на несовршеностите на површината.

Процесот на обложување во прав овозможува поширок опсег на дебелини на облогата. Во споредба со процесот на таложење на течност, таложењето на прав може полесно да произведе подебели и подеднакви облоги, особено кога се користи методот на таложење со течен кревет. Користејќи го методот ESD, исто така е можно да се постигнат тенки, униформни премази; иако не толку тенки како облогите постигнати со процесот на течно обложување.

Предности на облогата во прав
Процесот на премачкување во прав нуди неколку предности во однос на конвенционалните методи на течно обложување, вклучувајќи зголемена издржливост, поспецијализирани површински третмани, помало влијание врз животната средина, побрзо време на обработка и пониски трошоци за материјали.

Покрај тоа што се достапни во широк спектар на бои, боите во прав се генерално поиздржливи и подолготрајни од течните бои. Тие покажуваат поголема отпорност на удар, влага, хемикалии и абење и обезбедуваат поголема заштита од гребнатини, триење, корозија, избледување и општо абење. Овие карактеристики ги прават многу погодни за апликации со голема распореденост и висока сообраќај.

Друга предност на процесот на обложување во прав е недостатокот на емисии на растворувачи и јаглерод диоксид, опасен отпаден материјал кој бара отстранување и општи барања за површински прајмер. Овие исклучувања ја ограничуваат количината на токсични и канцерогени материи што се ослободуваат во животната средина во текот на целиот процес и придонесуваат за препознавање на прашкаста боја како поеколошка алтернатива на течните премази.

Процесот на обложување во прав може да има многу помали долгорочни трошоци во споредба со процесот на течно обложување бидејќи генерално има побрз пресврт и поголема искористеност на материјалот за обложување. Бидејќи фазата на стврднување на прашкаста облога овозможува деловите обложени со прашкаст да се склопуваат, пакуваат и испорачуваат веднаш по ладењето, деловите трошат помалку време во залиха, овозможувајќи им на производителите и давателите на услуги за завршна обработка побрза обработка и помали барања за простор за складирање. Процесот на премачкување во прав, исто така, овозможува собирање и рециклирање на вишокот материјал наместо отпад, намалувајќи ја количината на отпаден производ што бара отстранување, зголемувајќи ја искористеноста на материјалот за обложување и намалувајќи ги трошоците за материјалите со текот на времето.

Ограничувања на облогата во прав
Иако процесот на премачкување во прав нуди неколку важни предности во однос на течното обложување, тој исто така има свои ограничувања. Ограничувањата на прашкаста облога вклучуваат ограничен опсег на соодветни материјали за подлогата, тешкотии во еднообразното производство, тенки премази, подолго време на подготовка на облогата во боја, подолго време на сушење и стврднување за големи делови и повисоки трошоци за стартување.

Како што веќе беше споменато, основните материјали мора да бидат способни да ги издржат температурните барања на фазата на стврднување за да бидат погодни за премачкување во прав. Иако материјалот може да издржи топлина, постигнувањето рамномерно обложување сепак може да изгледа проблематично, особено за тенки или повеќебојни премази. Тенките облоги тешко се произведуваат бидејќи е тешко да се контролира количината на прашкаст материјал што се нанесува на подлогата за време на фазата на нанесување, а сепак да се обезбеди униформа облога. Облогите со повеќе бои тешко се произведуваат брзо, бидејќи помеѓу промените на бојата, секое прекумерно прскање мора темелно да се собере и исчисти од областа за прскање; во спротивно, може да предизвика вкрстена контаминација во рециклирани или повторно употребени материјали.

Иако процесот на обложување во прав може да има помали трошоци со текот на времето, можеби е поефикасно да се користат течни премази за специфични апликации за обложување. На пример, додека деловите обложени со прав обично имаат побрзо превртување, големите, дебели или тешки делови имаат тенденција да бараат повисоки температури и подолго време на стврднување и сушење; не само што овие продолжени распореди за стврднување ќе го одложат производниот процес, туку исто така ќе доведат до повисоки трошоци за енергија. За почетните производители и финалисти, почетната инвестиција во опрема за премачкување во прав е исто така повисока од течната облога, бидејќи процесот бара пиштол за прскање, специјална кабина за прскање и печка за лекување. Последните два уреди значително ги зголемуваат почетните трошоци за стартување и може да ја направат прашкаста боја несоодветна за нискобуџетна работа.

Избор на давател на услуги за завршна обработка
Процесот на обложување во прав може да се користи во широк спектар на производствени апликации. Специфични барања за производство на апликацијата - на пр. дали се работи за прототип, еднократно производство, долгорочно производство итн. -  помогнете да го одредите давателот на услуги за завршна обработка кој е најсоодветен.

За производителите кои не можат да прават внатрешно премачкување во прав, нивните прототипови, кратки и долги производствени работи може да ги обработи продавница или добавувач на услуги за доработка што нуди премачкување во прав. Работилниците доаѓаат во сите големини (од операции за едно лице до бизниси со стотици обучени вработени) и со широк спектар на опции за обложување. За апликации за завршна обработка со голем обем, давателите на услуги за завршна обработка исто така може да се покажат како остварлива алтернатива. Овие добавувачи можат да дизајнираат и изградат сопствени системи за обложување за одредени делови, осигурувајќи дека деловите се обложени доследно и според бараните спецификации. Иако оваа опција е скапа како што се мери со почетната инвестиција, во текот на неколку години втората опција може да се покаже како многу пониска цена.

Некои производители може да изберат да ги завршат завршните операции во куќата. Во тој случај би морале да инвестираат во набавка на опрема за прашкаст. Почетната инвестиција во опрема е висока и работниците мора да бидат обучени за ракување и одржување на машините, но долгорочно оваа опција може да се покаже како поисплатлива алтернатива, особено ако се работи за обложување во прав работат рутински.

Дилерите на завршна опрема можат да понудат стандардна опрема за премачкување во прав и услуги за дизајн и производство на сопствени системи за премачкување во прав, како и да ја обезбедат потребната обука и услуги за одржување на системите. Без разлика дали производителот сака да инвестира во купување опрема од полица или изградба на сопствен систем, обучените консултанти за премачкување во прав може да обезбедат одреден увид и помош бидејќи можат да обезбедат незаинтересирано знаење и контакти со продавачите.

Кога одлучувате помеѓу завршување на операциите за премачкување со прав во куќата или аутсорсинг на продавница или изведувач, важно е производителот да ги разбере трошоците и придобивките од двете опции за да ја избере онаа што најмногу одговара на апликацијата за премачкување во прав на компанијата.