Услуги
Ценовници
Како работи
Доbrедојдовте во Wilio! Го гледате Wilio како нерегистриран клиент
Префрлете се на професионален.
Навигација
Услуги
Ценовник
За апликацијата
Преземете ја апликацијата
Како работи
Како можеме да го подоbrиме
Контактирајте не
За Wilio
Најави се
Доbrедојдовте во Wilio! Го гледате Wilio како нерегистриран клиент
Префрлете се на професионален.
Навигација
Услуги
Ценовник
За апликацијата
Преземете ја апликацијата
Како работи
Како можеме да го подоbrиме
Контактирајте не
За Wilio
Најави се
Ослободени од данок на доход

Најдете паметни професионалци

Евалуација и Проценка на Имот
Доставувањето проект е бесплатно
Среќен клиентОдлична комуникација, се помина според планот, проектот помина како што треба. Добра работа, многу добра личност, затоа препорачувам :)
profile image
Peter Š.Клиент
Зошто Вилио?
33.619 регистрирани професионалци
93.463 решени проекти
4.8 од 5 Просечна евалуација на нашите експерти
226 512 Инсталации за апликации
Сите услуги
Сите услуги

Дали ви треба услуга за проценка на недвижен имот? Wilio ќе ви помогне да најдете квалитетни експерти од областа на недвижностите, подготовка на фото документација за моменталната состојба и изработка на стручно мислење. Цената за проценка на вредноста на недвижниот имот обично зависи од обемот на услугите. Погледнете повеќе информации за услугите: административни такси, консултации, подготовка на стручно мислење во неколку примероци, обезбедени од еден од нашите 21.492 надзорници на градежништвото во дадената категорија

Исто така види:Цени
Корисни информацииШто треба да знаете

Експертска проценка на недвижен имот Рејтинг и цена Без разлика дали купувате куќа или отплаќате хипотека, проценката е значаен чекор во овој процес. Прочитајте повеќе и да дознаете повеќе за тоа што вклучува проценка, бидејќи тоа функционира колку чини и што треба да се направи откако ќе добиете резултати. Што е рејтинг? Проценката е проценетата вредност на куќата назначена од пречката на недвижниот имот и споредбата со неодамна продадените куќи околу тоа што вредноста може да се процени. Пред да го завршите процесот на купување, продажба или рефинансирање на куќата, неопходно е да започнете со вреднување на куќата од која е најчестата е оценувањето дека е проценка на вредноста на предметната куќа. Оценување Наодите Одредување на износот што хипотека доверителот позајми за имот. Во куповната трансакција го штити прегледот на купувачот пред плаќање повеќе од вредноста на куќата. При купувањето и рефинансирањето го спречува давателот на кредитот да му обезбеди на сопственикот на куќата повеќе пари од неговата вредност. Проценка на недвижности и домашна инспекција Иако и двете се направени пред да се купат куќа, треба да се разберат неколку разлики помеѓу евалуацијата и инспекцијата. За еден од нив бара проценка на давателот на заемот на куќата додека се препорачува инспекција на куќата, но не е задолжителна. Поради оваа причина, вие сте одговорни за изнаоѓање дома инспектор и планирање контрола. Во меѓувреме, доверителот го закажува вашиот рејтинг за вас. Друга разлика помеѓу овие две дела е нивната цел. Рејтинг ја одредува цената на куќата додека инспекцијата го оценува нејзиниот статус. Како резултат на тоа, нивните процеси се различни. Едноставно кажано, домашната инспекција ќе се фокусира повеќе на функционалните делови на куќата и користење на специјална опрема ќе најде проблеми кои не го гледаат голо око. Проценката се однесува на повеќе контрола на косата и вклучува истражување за слични, неодамна продадени дома во оваа област. Овие куќи се споредуваат. Кој ја цени куќата? Осврти врши лиценциран експерт на трето лице кое нема врска со купувачот, продавачот или доверителите. Затоа, сите страни можат да бидат сигурни дека назначената пазарна вредност е фер, непристрасна и без никакво влијание од тоа дека би можело да има корист од тоа. Доверителот обично го наложува рејтингот, но заемопримачот е оној кој обично се плаќа. Надоместокот за вреднување е почетен, готов трошок кој не е вратен ако некоја од страните нема да биде на продажба. Колку е рејтинг на куќата? Повеќето проценки чинат околу 100-200 евра за стан, а цените на проценките за куќата почнуваат околу 300 евра. Сепак, трошоците за евалуација зависи од неколку фактори, вклучувајќи: - Големина на куќата - Тип на куќа - Локација - Статус на недвижен имот - износи на работа и време потребно Овие фактори влијаат врз времето, напорите и работата кои се поврзани со проценка, што во крајна линија влијае на цената што заемопримачот плаќа. На пример, поголема куќа или имот со повеќе единици има повеќе простор за пренесување и евалуација. Ако има куќа во изолирана област и ништо околу него е, може да има тешкотии да најде друга куќа во оваа област со кого може да се спореди. Ова може да бара подлабоко истражување и затоа повеќе време. Колку време е рејтинг на куќата? Процесот чекор по чекор Општо земено, процесот на евалуација може да ги преземе од денот на проверка во пораката за евалуација до една недела или повеќе. Пред давателот ќе може да нареди нов недвижен имот, мора да поднесете понуда, нека го преземе и потпише договорот за купување. Потоа процесот на оценување може да започне. 1. Вашиот доверител ќе нарача евалуација Овој процес започнува со нарачување на рејтинг. По нарачувањето на пресудата може да дојде експерт за инспекција на куќата. 2. Посетете го експертот Во зависност од видот на заемот што го добивате, експертот ќе провери одредени делови од куќата. Тоа ќе ја разгледа куќата за да ги процени неговите својства за да дознае дали топлината и електричната енергија функционираат правилно и немаат безбедносни прашања. Одредени кредити можат да имаат поконкретни критериуми за евалуација од другите. Многу од проблемите што се наоѓаат за време на проценката треба да се решат пред да се движи купувачот. Некои критериуми за евалуација за различни заеми ќе бидат споменати овде. 3. Експертот создава порака Кога експерт ќе заврши контрола, факторите кои ќе му помогнат да ја утврди фер пазарна вредност на куќата. Создава порака која треба да содржи детален опис на имотот, вклучувајќи ја и неговата состојба и основни и уникатни карактеристики. Овој извештај, исто така, може да содржи општи податоци за пазарот и поставеноста на куќата, други недвижнини кои се користат за споредба, да ги поддржат информациите за стручни наоди и конечната проценка. Ќе добиете копија од пораката за своја потреба. Ако имотот е ценет на или над куповната цена, заемот е обработен на конвенционален начин. Ако имотот е ценет понизок од договорената куповна цена, тоа ќе треба да преземе понатамошни чекори, бидејќи доверителот не може да позајми повеќе пари како вредноста на куќата. Можете да дознаете за тоа што можете да направите за да го видите овој напис. 4. Условите на вашиот заем се затворени По проценката и официјалното определување на куповната цена (продолжено или во процесот на преговарање) доверителот ќе ги склучи условите за заемот. Ќе ги добиете конечните информации што го опишуваат вашиот состав на депозит и конечните трошоци, како и вашите хипотекарни услови и на крајот го затвораат договорот за кредит. Ако сите звуци како премногу проблеми, може да има начин да се заобиколи овој процес целосно, но тоа не се случи често. Во некои ретки случаи, можно е да го прескокнете процесот на оценување и да го користите исклучокот. Треба да се забележи дека благодарение на Ковид-19 постои дополнителна флексибилност заедно со безбедносните мерки. По колку е применливото стручно мислење? Домашното мислење обично се применува за 3 месеци. Ако не ја продавате вашата куќа во овој момент, ќе треба да направите друга проценка. Некои луѓе можат да добијат проширување на валидноста, но само во одредени околности и само ако имаат право на тоа. Евалуацијата има краток живот, бидејќи тие ги менуваат условите на пазарот. Продажбата дома пролетта 6 месеци може драстично да се разликува од продажбата во последниве месеци, особено ако пазарот на недвижности е нестабилен. Што бараат експерти? Контролна листа за домашна рејтинг Улогата на проценителот е да назначи недвижен имот на фер објективна вредност. За да го стори тоа, тој мора да побара одредени работи кои можат да влијаат на цената или за одлуката на доверителот да ви позајми пари во куќата. Тие вклучуваат: - Безбедност - Структурен интегритет на куќата - Статус на куќата - Реконструкција или реновирање - Видливи недостатоци - сите услови поставени од страна на давателот Експертите можат да нарачаат никакви проверки кои се сметаат за неопходни, како што се контрола на покривот, штетници или вода ако има индикации за потенцијални проблеми. Ако било какви услови кои не одговараат на барањата за барателот ќе се најдат во евалуацијата или инспекцијата, тие ќе треба да бидат поправени за трансакцијата. Надвор листа за проверка Еве неколку работи на експерт полесен од надвор од куќата: - Вкупна површина или стекнување на вашиот имот - состојбата на покривот и фондациите - состојбата на оџакот - статус и вид на површината на патеката - жици - Квалитет на прилагодување на теренот - состојба на базенот ако е дел - Тип на гаража - Структурен интегритет на куќата Внатрешен список за проверка Во инспекцијата на внатрешните делови на куќата е неопходно да се разбере дека експертот на работните работи овие работи: - Големина на станбена површина - Број на бањи и соби - Функционален систем за HVAC - Вид на подрум, подрум - Вградени апарати - Боја на олово или пенење - Квалитет на електрични дистрибутивни и водни цевки - Материјал и услови за ѕидови, подови и прозорци - Потенцијални докази за мравки или штетници - Енергетски ефикасни карактеристики - Општо одржување на куќата - Постојани подобрувања Имајте на ум дека експертот нема да ги земе предвид подвижните предмети во вашата проценка. Сè што не е прикачено се смета за лична сопственост што може да ја земете со вас кога ќе се движите. Тоа не го смета за дел од имотот. Исто така, постојат неколку соби кои можат да го исклучат експертот од мерењето на просторот за живеење или бројот на соби. На пример, подрумите и гаражите обично не се вклучени во куќата и просторијата и собата мора да има кабинет и прозорец за да се смета за соба. Ако планирате заем, мора да завршите многу поправки пред затворањето. Има влијание врз купувачот и продавачот, бидејќи процесот на заем на куќата не може целосно да напредува додека не се завршат неколку тела. Ајде да покажеме што може да вклучи сè: - Опрежините подни плочки и ѕидни пинови мора да бидат обезбедени - Пилинг бои, особено бои базирани на олово, мора да бидат изгребани и наново насликани - Оштетувањето на водата мора да се реши, вклучувајќи ги и сите проблеми со водоснабдувањето, покривот или основите кои предизвикаа штета - Отвори во покривот или плочки мора да бидат поправени - Оштетувањето на патеката или тротоарот мора да се нацрта - излез на 10 метри од изворот на вода што има само конвенционален приклучок со два шила - За втемелени приклучоци или GFI приклучок мора да се инсталираат за бањи, кујна, гаража и било каде надвор од каде што ви треба електричен штекер. Како и експертските проценки, домашните инспекции имаат свои стандарди за прифатливи домашни услови. Во прилог на стандардни барања за контингентен кредитен рејтинг, домашната евалуација ќе бара: - чиста вода за пиење, бојлер и канализација - Електрична енергија, греење и климатизација - Звучна изолација - Здрава основа - контрола на мравки и штетници - Погодни простори за живеење, вклучувајќи спални, дневна и кујна Почетен рејтинг мора да изврши сертифициран експерт. Како да се подготвите за евалуација Во прилог на проверка на надворешната и внатрешната состојба на куќата, експерт ќе бара, како и да бара поправка. Еве неколку области кои треба да се разгледаат пред рејтингот: - Проверете го гаражата електрично отворање и бидете сигурни дека тоа функционира - Обезбедете ги оградите на скалите - Обезбедете ја вратата од вториот кат - Обезбедете огради на сите покачени места - Обезбедете ги сите помошни програми и безбедни - Обезбедете вода, електрична енергија и климатизација - Решавање на сите проблеми со инсталацијата, протекување на покривот или точки - Проверете ги пукнатините на ѕидовите, таванот или темелите - Проверете пенетрација на водата преку основите - Осигурајте се дека вашиот покрив е здрав и останете најмалку 3 години економски живот Сепак, ова не е целосна проверка на поправки кои ќе бидат неопходни за решавање од домашните проценки. Сепак, тоа е листа на најчести проблеми кои можат да се појават пред или за време на инспекцијата. Со справување со какви било поправки или реновирање пред да бидете сигурни дека ќе го отворите патот за непречен процес на купување на куќата и исто така може да биде за повисока вредност. Појавата на вашиот дом Тротоарот може да влијае на вредноста на куќата, така што е потребно во предвид во евалуацијата. Всушност, целокупниот изглед на вашата куќа може да влијае на добиената вредност. Куќата која изгледа како добро се згрижени за тоа, може да има позитивно влијание врз експертското мислење за состојбата на куќата. Ако изгледот на домот е пријатно, тој се чувствува удобно или има други позитивни емоции, всушност може потсвесно да ја стави куќата повисока вредност. Од друга страна, ако изгледот на куќата е обесхрабрена или постои студено, може да го оцени подолу. За да го избегнете ова, следете ги овие совети за подобрување на вашата куќа: - Ако сакате да креирате чист и сигурен изглед, поместете го тревникот, исечете ги грмушките, играјте лисја или земете го тротоарот - Остави нови цвеќиња, ставете нова прекривка и фикс на отворено боја за брзо подобрување на надворешноста - Избави внатрешни меки елементи со помош на ќебиња или кадифени перници кои даваат чувство на удобност Земете општо чистење. Иако не го менува физичкото мерење на куќата, можете да стигнете до собата оптички поголеми и повеќе употребливи. Заменете ги додатоците како што се рачни фиоки и рачки на вратите за да доставите повеќе сјај. Поставете го термостатот на пријатна температура за да ја зголемите удобноста и замислете колку работи за греење или ладење. Елиминирајте го секој непријатен мирис, вклучувајќи отпад, објекти во фрижидер, готвење, валкани алишта или миленичиња. Чиста домаќинство и бидете сигурни дека експертот ќе види сè во најдобра светлина. Разбирање на вредности Проценката може да го постигне или наруши процесот на продажба. Тоа може да ве префрли на следниот чекор во процесот на купување на куќа или да ве вратам на преговарачката маса. Прочитајте повеќе и да дознаете што значи тоа кога ќе добиете мислење со вредност освен што очекувавте и што да правите. Што се случува кога рејтингот е повисок од очекуваниот? Кога евалуацијата е повисока од очекуваното, тоа е многу корисно за купувачот, бидејќи добива многу бенефиции и ќе има повеќе капитал. На пример, ако купувачот и продавачот се согласуваат за одредена куповна цена и проценката е поставена погоре, купувачите продолжуваат да го купуваат имотот за оригиналната договорена цена и автоматски се стекнува за преостаната вредност на куќата. И додека доверителот ќе обезбеди заем со максимална вредност на куќата или во помала вредност, процесот може да продолжи да се заклучува. Продавачот нема да биде информиран ако цената на куќата ќе биде повисока од цената што ја сакате. Ова не може да се обиде да бара повеќе пари (што би било спротивно на договорот за купување) или да се повлече од договорот со цел да се продаде куќа подоцна. Продавачот само ќе го знае резултатот од пресудата само ако е помал од очекуваното, бидејќи тоа би можело да влијае на продажбата на куќата. Што се случува ако рејтингот е подолу? Нискиот рејтинг може да го спречи заемот да се движи напред, или може да го забави процесот, бидејќи доверителот не може да позајми повеќе пари, како што е вредноста на недвижниот имот. Ова може да предизвика проблем ако некој од засегнатите страни се потпира на финансирање на хипотека. Ако евалуацијата е подолу, не извадете паника уште. Можете да имате неколку различни опции за купување, продавање или рефинансирање. Можете да го направите ова: Ако купувате куќа, можете да се обидете да преговарате со продавачите за намалување на цената со проценета вредност или прибл. Како купувач можете да ја платите разликата помеѓу наградата и продажната цена од вашиот сопствен џеб. Ако сте купувачи, можете да одлучите да се повлечете од договорот и да обрнете внимание на куќата во случај на пад на цената. Сопственикот може да има проблеми со продажбата на куќа по повисока цена, како што е проценетата вредност, може да се намали или да се врати кај вас и повторно. Ако сте дилер, можете да поднесете приговор за доделување или да се согласите со купувачот да побарате втора проценка и надеж за најдобро. Ако вежбате го готовина рефинансирање, можеби ќе можете да го намалите кредитот и да користите помалку пари. Зошто евалуацијата може да биде пониска од очекуваното? Тоа може да покаже дека куќата всушност не вреди она што продавачот го прашува. Постојат и други причини зошто рејтинг може да биде низок: - лоша или застарена состојба - неискусен експерт - реновирање на домот што не донесе толку многу вредност како што првично се мислеше - нереални очекувања на продавачот или агентот за недвижнини Луѓето понекогаш го реконструираат домот што мислат дека ја зголемуваат вредноста на нивната куќа. Сепак, постојат некои подобрувања што ги додаваат на вредност и некои не. Базенот е одличен пример. Велат дека експертот го споредува вашиот дом со други слични куќи околу; Ако вашиот дом е само едноставна куќа со три спални со нов базен кој не го споредува. Ова значи дека базенот всушност не го додава вашиот дом. Во други случаи, базенот, всушност, може да биде тешко да ја продаде својата куќа или да ја намали неговата вредност, бидејќи потенцијалниот купувач го смета за луксуз. Некои луѓе не сакаат да губат време и пари за базен за работа и одржување. Следни чекори по испитувањето По завршувањето на стручното мислење, имотот му е доделена монетарна вредност врз основа на наодите од инспекцијата и споредливи податоци во вашата област, а потоа ги испраќа своите наоди до хипотекарниот доверител. Вашиот износ на кредитот ќе се базира на цената што експертот ќе го назначи недвижниот имот. Ова е неповолно за продавачот ако куќата има повисока цена, бидејќи понискиот рејтинг на куќата ќе влијае на нејзините шанси за продажба на недвижен имот по цена што ја сакате. Меѓутоа, ако куќата е оценета на или над потребната цена, заемот ќе биде обезбеден и ќе можете да започнете со преземање. Експертските мислења се важен дел од секоја трансакција за недвижнини за купувачите, и продавачите и доверителите. Без разлика дали купувате нова куќа, го продавате имотот или го отплаќате хипотека за заем, може да биде мудро да се запознаете со она што може да го содржи вашиот конкретен процес на оценување да биде толку подготвен за понатамошни чекори.